9 گام برای فرزند پروری

9 گام برای فرزند پروری
در این پست می‌خوانید:

فرزند پروری یکی از سخت ترین و رضایت بخش ترین مشاغل در جهان است و ممکن است به عنوان والدین از آمادگی لازم برای این موضوع برخوردار نباشید.

در ادامه با مواردی در راستای تربیت کودک و فرزند پروری آشنا خواهید شد که می تواند به شما کمک کند تا به عنوان والدین احساس رضایت بیشتری داشته باشید.

1. عزت نفس فرزندتان را تقویت کنید

 احساسات کودکان همانند رشد فیزیکی آنها با گذشت زمان رشد می یابد. لحن صدای شما، زبان بدن و هر بیانی که دارید جذب فرزندانتان می شود. گفتار و کردار شما به عنوان والدین بیش از هر چیز دیگری بر رشد عزت نفس آنها تأثیر می گذارد. تمجید از دستاوردها، هر چند کوچک، باعث می شود آنها احساس غرور کنند. اجازه دادن به بچه ها برای انجام کارها به طور مستقل باعث می شود آنها احساس توانایی و قدرت کنند. در مقابل، تحقیر نظرات یا مقایسه نامطلوب یک کودک با دیگری باعث می شود که کودکان احساس بی ارزشی کنند. از بیان جملات بارگذاری شده یا استفاده از کلمات به عنوان سلاح خودداری کنید. نظراتی مانند “چه کار احمقانه ای!” یا “تو بیشتر شبیه یک نوزاد رفتار می کنی تا برادر کوچکت!”

همانطور که ضربات فیزیکی باعث آسیب می شود. جملات نیز توانایی آسیب به روان کودکان دارند لذا کلمات خود را با دقت انتخاب کنید و دلسوز باشید. بگذارید فرزندانتان بدانند که همه اشتباه می کنند و شما همچنان آنها را دوست دارید، حتی اگر رفتار آنها را دوست نداشته باشید.

2. به کارهای خوب کودکان توجه نشان دهید

آیا تا به حال به این فکر کرده اید که چند بار در یک روز به فرزندان خود واکنش منفی نشان می دهید؟ ممکن است متوجه شوید که خیلی بیشتر از تعریف کردن انتقاد می کنید. چه احساسی نسبت به رئیسی دارید که با این همه راهنمایی منفی با شما رفتار می کند، حتی اگر نیت خوبی داشته باشد؟ روش مؤثرتر این است که بچه ها را در حال انجام یک کار درست مشاهده کنید: به طور مثال هنگامی که فرزندتان در حال مرتب کردن تخت خود است به او بگویید “تو تختت را بدون اینکه از تو خواسته شود مرتب کردی، فوق العاده است!” یا “من داشتم بازی تو را با خواهرت تماشا می کردم و خیلی صبور بودی.” این جملات بیشتر از سرزنش های مکرر باعث تشویق رفتار خوب در دراز مدت می شود. سعی کنید هر روز چیزی برای ستایش پیدا کنید. در مورد پاداش ها سخاوتمند باشید. عشق، در آغوش گرفتن و تعارف شما می تواند معجزه کند و به زودی متوجه خواهید شد که رفتاری را که دوست دارید مشاهده کنید.

3. محدودیت ها را تعیین کنید و با نظم و انضباط خود سازگار باشید

گرچه فرزند پروری یک چالش بزرگ برای والدین است و می توان گاهی خسته کننده باشد اما همواره به خاطر داشته باشید که نظم و انضباط در هر خانه ای ضروری است. هدف نظم و انضباط کمک به کودکان در انتخاب رفتارهای قابل قبول و یادگیری خودکنترلی است. آنها ممکن است محدودیت هایی را که برای آنها تعیین می کنید آزمایش کنند، اما کودکان برای تبدیل شدن به بزرگسالانی مسئولیت پذیر به این محدودیت ها نیاز دارند. ایجاد قوانین خانه به بچه ها کمک می کند تا انتظارات شما را درک کنند و خودکنترلی را توسعه دهند. به طور مثال قوانینی مانند: عدم استفاده از تلویزیون تا زمانی که تکالیف انجام نشده باشد، مجاز نبودن اعمالی از قبیل کتک زدن و اذیت کردن دیگران، دشنام دادن و… را در نظر بگیرید.

همچنین عدم رعایت قوانین باید یرای آنها عواقبی به همراه داشته باشد. اشتباه رایجی که والدین مرتکب می شوند این است که عواقب آن را دنبال نمی کنند. شما نمی توانید بچه ها را به خاطر حرف زدن یک روز تنبیه کنید و روز بعد آن را نادیده بگیرید.

4. برای فرزندتان وقت بگذارید

برای خانواده اغلب سخت است که برای یک وعده غذایی خانوادگی دور هم جمع شوند، چه رسد به اینکه زمان با کیفیتی را با هم بگذرانند. اما احتمالاً چیزی وجود ندارد که کودکان بیشتر از این بخواهند. صبح ها 10 دقیقه زودتر از خواب بیدار شوید تا بتوانید با کودک خود صبحانه بخورید یا ظرف ها را در سینک بگذارید و بعد از شام قدم بزنید. کودکانی که توجه کافی از والدین خود دریافت نمی‌کنند، اغلب بدرفتاری می‌کنند، زیرا فکر می کنند والدین برای آنها ارزش قائل نیستند.

حتی اگر زندگی پر مشغله ای دارید سعی کنید حداقل هر هفته یک “شب ویژه” برای با هم بودن ایجاد کنید و به فرزندان خود اجازه دهید تصمیم بگیرند که چگونه وقت خود را بگذرانند. به دنبال راه‌های دیگر برای ارتباط سالم باشید به طور مثال یک یادداشت یا کادو خاصی را در جعبه غذای کودک خود قرار دهید.

به نظر می‌رسد نوجوانان نسبت به بچه‌های کوچک‌تر به توجه کمتری از سوی والدین خود نیاز دارند. از آنجایی که فرصت های کمتری برای والدین و نوجوانان برای دور هم جمع شدن وجود دارد، والدین باید تمام تلاش خود را انجام دهند تا زمانی که نوجوانشان تمایل به صحبت کردن یا شرکت در فعالیت های خانوادگی را ابراز می کند، در دسترس باشند. شرکت در کنسرت‌ها، بازی‌ها، و رویدادهای دیگر با نوجوانتان باعث می‌شود که با او ارتباط برقرار کنید و به شما این امکان را می‌دهد که درباره فرزندتان و دوستانش بیشتر بدانید.

5. الگوی خوبی باشید

در راه فرزند پروری به یاد داشته باشید که کودکان با تماشای والدین خود چیزهای زیادی در مورد نحوه رفتار کردن یاد می گیرند. هر چه جوان تر باشند، نشانه های بیشتری از شما می گیرند. قبل از اینکه جلوی فرزندتان ناسزا بگویید یا بالاتنه خود را باد کنید، به این فکر کنید: آیا می‌خواهید کودکتان هنگام عصبانیت اینگونه رفتار کند؟ توجه داشته باشید که دائماً توسط فرزندانتان تحت نظر هستید. مطالعات نشان داده است که کودکانی که تمایل به خشونت فیزیکی دارند معمولاً الگوی پرخاشگری در خانه دارند. ویژگی هایی را که می خواهید در فرزندان خود ببینید الگو کنید: احترام، صمیمیت، صداقت، مهربانی، بردباری. سعی کنید رفتارهای غیر خودخواهانه از خود نشان دهید، کارهایی را برای دیگران انجام دهید بدون اینکه انتظار پاداشی داشته باشید، تشکر و قدردانی کنید. و مهمتر از همه، با فرزندانتان همان طور رفتار کنید که انتظار دارید دیگران با شما رفتار کنند.

6. ارتباط را در اولویت قرار دهید

شما نمی توانید از بچه ها انتظار داشته باشید که همه کارها را صرفاً به این دلیل انجام دهند که شما به عنوان یک والدین «این را می گویید». آنها به اندازه بزرگسالان شایسته توضیح هستند. اگر برای توضیح دادن وقت نگذاریم، بچه ها شروع به تعجب در مورد ارزش ها و انگیزه های ما می کنند و اینکه آیا آنها مبنایی دارند یا خیر. والدینی که با استدلال  با فرزندان خود صحبت می کنند به آنها اجازه می دهند که بدون قضاوت درک کنند و یاد بگیرند. انتظارات خود را روشن کنید. اگر مشکلی وجود دارد، آن را توصیف کنید، احساسات خود را بیان کنید و از فرزندتان دعوت کنید تا با شما روی راه حل کار کند. حتماً عواقب آن را نیز لحاظ کنید و پیشنهادات را ارائه دهید و همچنین پذیرای پیشنهادات فرزندتان نیز باشید. در انجام امور با کودکانتان مذاکره کنید زیرا کودکانی که در تصمیم گیری ها شرکت می کنند، انگیزه بیشتری برای اجرای آنها دارند.

7. انعطاف پذیر و مایل به تنظیم سبک فرزندپروری خود باشید

اگر اغلب از رفتار فرزندتان احساس “ناامیدی” می کنید، شاید انتظارات غیر واقعی دارید. سعی کنید والدینی نباشید که تنها به بایدها فکر می کنند (به عنوان مثال، کودک من باید تا به حال آموزش دیده باشد).

اگر احساس می کنید در این مورد کنترلی بر اوضاع ندارید شاید مطالعه یا صحبت با سایر والدین یا متخصصان رشد کودک مفید باشد.

محیط کودکان بر رفتار آنها تأثیر می گذارد، بنابراین ممکن است بتوانید با تغییر محیط رفتار خاصی را تغییر دهید. اگر متوجه شدید که دائماً به کودک ۲ ساله‌تان «نه» می‌گویید، به دنبال راه‌هایی برای تغییر محیط اطراف خود باشید تا موارد کمتری ممنوع باشد.

همانطور که فرزند شما تغییر می کند، به تدریج باید سبک فرزند پروری خود را تغییر دهید. به احتمال زیاد، چیزی که اکنون با فرزند شما کار می کند، در یک یا دو سال دیگر به خوبی کار نخواهد کرد. نوجوانان کمتر به والدین خود و بیشتر به همسالان خود برای الگو نگاه می کنند. اما به ارائه راهنمایی، تشویق و انضباط مناسب ادامه دهید و در عین حال به نوجوان خود اجازه دهید استقلال بیشتری کسب کند. و از هر لحظه موجود برای ایجاد ارتباط استفاده کنید!

8. نشان دهید که عشق شما بدون قید و شرط است

به عنوان والدین، شما مسئول اصلاح و راهنمایی فرزندانتان هستید. اما نحوه بیان راهنمایی های اصلاحی خود، تفاوت زیادی در نحوه دریافت آن توسط کودک ایجاد می کند. هنگامی که مجبورید با کودک خود روبرو شوید، از سرزنش، انتقاد یا عیب جویی خودداری کنید، که به عزت نفس لطمه می زند و می تواند منجر به رنجش شود. درعوض، سعی کنید حتی زمانی که فرزندانتان را تنبیه می کنید، آنها را تشویق کنید. مطمئن شوید که آنها می دانند اگرچه آنها را تنبیه می کنید، اما همچنان عشق بدون قید و شرط شما از بین نرفته است.

9. نیازها و محدودیت های خود را به عنوان والدین بشناسید

با این موضوع روبرو شوید که شما یک والدین کامل نیستید. شما به عنوان یک رهبر خانواده دارای نقاط قوت و ضعف خاص خود هستید. در عین حال توانایی های خود را بشناسید. و سعی کنید روی نقاط ضعف خود کار کنید و از شریک زندگی و فرزندانتان انتظارات واقع بینانه داشته باشید. شما مجبور نیستید همه پاسخ ها را داشته باشید گاهی لازم است خودتان را ببخشید. سعی کنید فرزندپروری را به یک شغل قابل مدیریت تبدیل کنید. به جای اینکه سعی کنید همه چیز را به یکباره بررسی کنید، روی مناطقی تمرکز کنید که به بیشترین توجه نیاز دارند. تمرکز بر نیازهایتان شما را خودخواه نمی کند. این به سادگی به این معنی است که شما به سلامت خود اهمیت می دهید، که یکی دیگر از ارزش های مهم برای الگوبرداری از فرزندانتان است.

جهت پرورش و ارتباط سالم با کودک و نوجوان خود می توانید از دوره آموزشی زبان زرافه برای والدین و مربیان بهرمند شوید.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید