علم روانشناسی

معرفی روان شناسی
روانشناسی (Psychology) علمی است در جهت بررسی و مطالعه درباره ی افکار, رفتار, احساسات, مهارتهای ارتباطی, زبان بدن و هر آنچه روان آدمی را تحت تاثیر خود قرار دهد. این شاخه از علم علی رغم پیچیدگی و گستردگی زیادی که دارد اما علمی جدید محسوب می شود و قدمت 150 ساله دارد.
علم روان شناسی به ما کمک می کند به شناخت بهتر و عمیق تری نسبت به ابعاد شخصیتی افراد دست یابیم و همچنین در معالجه اختلالات روان و بررسی سلامت و بهداشت روان ما را یاری می دهد.
از مهم ترین تصمیمات فردی, انتخاب روان شناس مورد اعتماد و دارای عملکرد مناسب است چرا که راهکاری که روانشناس به مراجعه کننده می دهد می تواند مسیر زندگی آن شخص را به کلی تغییر دهد.
ازمهم تری و تاثیر گذار ترین افراد در علم روان شناسی می توان از زیگموند فروید, جان واتسون, ژان پیاژه, آبراهام مازلو, اروین یالوم, اریک اریکسون و تئودور میلون نام برد.
نکته حائز اهمیت دیگر شناخت تفاوت روان شناس, روانکاو و روان پزشک است که در ادامه به آن می پردازیم.
- روان شناس با گفت و گو و شناخت عوامل موثر بر فرد و همچنین با در نظر گرفتن الگوهای رفتاری سعی در شناخت مشکلات فرد دارد.روانشناسان در اکثر مواقع با افکار و رفتار افراد در ارتباط اند و در جهت درمان بیمار همانند متخصص روانپزشک نمی تواند دارو تجویز کند و اغلب درمان زمان بر می باشد. روان شناس گاهی با بهره گیری از آزمایشات روانشناسی در جهت درمان مشکلات فرد از قبیل اضطراب, مشکلات روحی و عاطفی, وسواس, اعتیاد به مواد مخدر و… استفاده می نماید.
- روانکاوی یکی از شاخه های روانشناسی به شمار می رود و روانکاو همانند روان شناس نمی تواند از دارو جهت درمان بهره ببرد و بیشتر با شناخت مشکلات و مسایل عاطفی فرد سعی در درمان دارد. روانکاو همانطور که از نامش پیداست با کاووش در اعماق ذهن, عواطف و احساست عمیق انسان و ضمیر ناخودآگاه او سعی در آماده سازی فرد در مواجهه با ترس ها و مشکلات مانند افسردگی, توهم, اختلات شخصیتی مثل اختلال دو قطبی دارد.
- زمانی که فرد نیازمند یک درمان سریع باشد مانند اضطراب شدید, شوک های شدید و ناگهانی, بی خوابی, مشکلات مربوط غذا خوردن و… باید از روانپزشک جهت درمان کمک گرفت.روانپزشکان با بررسی تمامی نشانه های روحی و جسمی فرد و تجویز دارو در جهت درمان گام بر می دارند.
تاثیر روان شناسی بر زندگی افراد
روانشناسی بی شک یکی از مهم ترین و کارآمد ترین راه برای کنترل روح و روان انسان می باشد چرا که روان شناس از تکنیک های موثر روانشناختی جهت بهبود وضعیت روانی فرد بهره می برد.
این علم نیز مانند سایر علوم درحال تکامل است و این تکامل در جهت افزایش سطح رفاه عمومی گام برمی دارد لذا مراجعه به روان پزشک خالی از لطف نیست و در واقع بسیار امری ضروری می باشد.
تاثیر مستقیم روان شناسی در زندگی افراد قابل انکار نیست چرا که سلامت جسم و روان دو مقوله ی جدا از هم نمی باشند و در طول زمان تاثیر مشکلات روحی بر جسم افرد از جمله استرس و اضطراب و تاثیر آن بر سیستم ایمنی و بیماری های عصبی, انواع سرطان ها, بیماری قلبی, حملات استرسی و… قابل شهود است.
لذا توجه به سلامت روحی و روان باعث افزایش سلامت روان درفرد و جامعه و سطح رفاه عمومی خواهد بود.
به علت گستردگی علم روان شناسی زیر مجموعه هایی برای آن در نظر گرفته شده که شامل موارد زیر است:
- روانشناسی بالینی
- روانشناسی فرهنگی
- روانشناسی قانونی
- روانشناسی سلامت
- روانشناسی جنایی
- روانشناسی رشد
- روانشناسی پزشکی
- روانشناسی کودک
- روانشناسی جنسیت
- روانشناسی اجتماعی
- روانشناسی شخصیتی
- روانشناسی زیستی
- روانسنجی
- روانشناسی تجربی
- روان شناسی تربیتی
- روانشناسی غیرطبیعی
- روانشناسی رفتاری
- روانشناسی ورزشی
- روانشناسی تطبیقی
- روانشناسی آموزشی
- و…