آواز خواندن و موسیقی به حافظه، سلامت عاطفی و زوال عقل کمک می کند
حافظه و خلق و خوی در افراد مبتلا به زوال عقل زمانی بهبود می یابد که مراقبان آنها را تشویق می کنند و به آنها کمک می کنند تا در فعالیت های اوقات فراغت خود در سرگمی هایی همچون موسیقی منظم مانند آواز خواندن یا گوش دادن به موزیک شرکت کنند.
این نتیجه یک مطالعه جدید است که توسط دانشگاه هلسینکی فنلاند انجام شده و در مجله بیماری آلزایمر منتشر شده است (Journal of Alzheimer’s Disease) .
محققان پیشنهاد میکنند که این مطالعه میتواند به بهبود مراقبت از زوال عقل و هدف قرار دادن بهتر استفاده از موسیقی در مراحل مختلف زوال عقل کمک کند.
نویسنده اصلی، دکتر تپو سارکامو (Dr. Teppo Särkämö) ، که تخصص هایش شامل تحقیقات مغز شناختی، علوم رفتاری و تحقیقات موسیقی می شود، اضافه می کند:
یافتههای ما نشان میدهد که فعالیتهای اوقات فراغت موسیقی را میتوان به راحتی به کار برد و به طور گسترده در مراقبت و توانبخشی زوال عقل استفاده کرد.
این تحقیق شامل 89 جفت بیمار مبتلا به زوال عقل خفیف تا متوسط و مراقبان آنها بود که به طور تصادفی در یکی از سه گروه قرار گرفتند.
در دو گروه، جفتها در 10 هفته آموزش منظم موسیقی شرکت کردند، یکی با تمرکز بر آواز خواندن و دیگری بر گوش دادن به موسیقی. برای گروه سوم، کنترل، مداخله فقط شامل مراقبت استاندارد بود.
آواز خواندن در مراحل اولیه و گوش دادن به موسیقی در مراحل بعدی مفید است
ارزیابیهای انجامشده 9 ماه پس از مداخلات نشان داده بود که در مقایسه با گروه مراقبت استاندارد، بهبودهایی در حافظه، عملکرد اجرایی، جهتگیری و خلق و خوی گروههایی که مربی موسیقی دریافت کردند، وجود داشت.
عملکرد اجرایی مانند ناظر فرآیندهای مغز است که به ما کمک می کند تا توجه، برنامه ریزی، به خاطر سپردن و مدیریت چندین کار را همزمان انجام دهیم.
در مطالعه جدید، محققان عواملی را که ممکن است بر تأثیرات ذهنی و عاطفی فعالیتهای موسیقی تأثیر بگذارند، بررسی کردند تا ببینند چه کسی میتواند بیشترین سود را از آنها ببرد.
این تیم بررسی کردند که چگونه شدت و منشأ زوال عقل، سن بیمار، وضعیت مراقبت از آنها و هرگونه درگیری قبلی در سرگرمی های موسیقی ممکن است بر فعالیت های موسیقی تأثیر بگذارد.
آنها دریافتند که بیشترین فایده برای حافظه فعال، عملکرد اجرایی و جهت گیری از آواز خواندن حاصل می شود به ویژه در بیماران مبتلا به زوال عقل خفیف و افراد زیر 80 سال. و برای بیماران مبتلا به انواع پیشرفتهتر زوال عقل، این گوش دادن به موسیقی بود که بیشترین مزایای شناختی را به همراه داشت.
با این حال، هم آواز خواندن و هم گوش دادن به موسیقی افسردگی را به ویژه در بیماران مبتلا به زوال عقل خفیف از نوع آلزایمر در مقایسه با مراقبت های استاندارد، کاهش می دهد.
زمینه موسیقی بیمار هیچ تفاوتی نداشت
محققان علاقه مند بودند که متوجه شوند پس زمینه موسیقی بیمار، یعنی اینکه آیا آنها سرگرمی هایی مانند آواز خواندن یا نواختن یک آلت موسیقی داشتند یا نه چه تفاوتی در نتایج خواهد داشت.
طبق گفته های محققین یافته های آنها نشان می دهد که در نظر گرفتن برخی از شرایط بالینی و شخصی و تاریخچه بیماران مبتلا به زوال عقل هنگام تهیه برنامه های موسیقی مراقبان آنها برای استفاده این افراد بسیار مهم است.
طبق گفته دکتر سارکامو: «با توجه به شیوع و بار جهانی زوال عقل و منابع محدود در مراقبتهای بهداشتی عمومی برای افراد مبتلا به زوال عقل و مراقبان و خانوادهشان، یافتن راههای جایگزین برای حفظ و تحریک شناختی، عاطفی و اجتماعی مهم است.» و متذکر می شود:
به نظر میرسد فعالیتهای تحریککننده و جذاب، مانند آواز خواندن، برای حفظ عملکرد حافظه در مراحل اولیه زوال عقل بسیار امیدوارکننده است.
در همین حال، اخیراً مطالعه دیگری بر روی افراد مسن انجام شد که نشان می دهد حافظه بهتر با فعالیت بدنی مرتبط است. محققان مشاهده کردند که افراد مسنتری که هر روز قدمهای بیشتری برمیداشتند، نسبت به همتایان کمتحرکتر خود در تستهای حافظه بهتر عمل کردند.