افت تحصیلی در کودکان و نوجوانان

افت تحصیلی در کودکان و نوجوانان
در این پست می‌خوانید:

افت تحصیلی در مدرسه و عدم تحقق اهداف آموزشی امروزه موضوع بسیار مهمی در رابطه با کودکان و نوجوانان می باشد که در موارد شدید می تواند منجر به ترک تحصیل آنها شود. افت تحصیلی هم به معنای عملکرد ضعیف تحصیلی و هم ناسازگاری با محیط مدرسه است.

در نظر گرفتن هر یک از رفتارهای پرخطر به تنهایی دشوار است زیرا همه آنها می تواند مقدمات یا پیامدهای یک رفتار ناهنجار دیگر باشد. به عنوان مثال, نمرات پایین با سوء مصرف مواد و فرار از مدرسه و رفتارهای مخرب یا بزهکاری مرتبط است.

همه از کلمه شکست متنفرند. هیچ کس در این جهان برای شکست برنامه ریزی نمی کند. دانش آموزان برای کسب نمرات خوب و قبولی در آزمون های خود سخت تلاش می کنند.

اما گاهی علیرغم تلاش های نوجوان گرفتن نمره قبولی بسیار سخت است. دلایل متعددی برای افت تحصیلی وجود دارد که بسیاری از آنها علل داخلی و برخی دیگر علل خارجی هستند. دبیرستان مرحله مهمی در زندگی تحصیلی و شغلی دانش آموز است.

کشوری که از نرخ بالای ترک تحصیل از دبیرستان برخوردار باشد احتمالاً دارای نرخ سواد پایینی است و در نتیجه با کمبود افراد حرفه ای آموزش دیده برای اداره کشور خود مواجه خواهد شد. تحصیلات دانشگاهی نقش مهمی در عملکرد افراد در آینده خواهد داشت چراکه طبق مطالعات انجام شده، دانشجویان با رتبه های بالاتر در آموزش عالی اغلب شانس بیشتری برای یافتن شغل دارند.

از طرفی دانش آموزان باید بتوانند هم زندگی تحصیلی و هم زندگی شخصی خود را مدیریت کنند.

علل شایع افت تحصیلی

درک این نکته ضروری است که چرا دانش آموزان در این مرحله حساس زندگی خود به سطوح پایینی از نمرات دست یافته اند. اگر پیشگیری از چنین علل یا چالش‌هایی امکان‌پذیر باشد, باید پیشگیری از این شکست‌ها را انجام دهیم و آموزش و پرورش را به سمت چرخه‌ای قدرتمند از موفقیت سوق دهیم. در زیر برخی از توضیحات در مورد علل افت تحصیلی یا دلیل شکست دانش آموزان دبیرستانی آورده شده است:

  • ترس از شکست

ترس از موفقیت نقطه مقابل شکست است. گاهی اوقات وقتی کودکی دارید که دارای استعداد استثنایی است یا از هوش بالایی برخوردار است, ممکن است کودک به علت عدم آگاهی, از محبوبیت  بترسد و نمی خواهند مردم بگویند: “اوه، تو خیلی باهوشی.” او چنین توجهی را نمی خواهد.

از سوی دیگر, اگر دانش‌آموزان حتی پس از تلاش برای مدت طولانی افت تحصیلی داشته باشند, ترس و استرس مادام‌العمر در آنها ایجاد می‌شود و از عملکرد مناسب ناکام می‌مانند.

در مواردی به علت تمسخر و سرزنش سایرین, ترس از شکست در نوجوان ایجاد شده که ثمره آن احساس کافی نبودن است که موجب افت تحصیلی و حتی اضطراب و استرس نیز در وی می شود.

  • عدم تمرکز

در عصر اطلاعات و فناوری که دستگاه‌های هوشمند و تلفن‌های همراه یک نیاز اساسی جامعه هستند, تمرکز بر مطالعه بدون حواس‌پرتی امری بسیار دشوار است.

علیرغم دسترسی به اینترنت در هر زمان, مشارکت در شبکه های اجتماعی و انواع بازی های ویدئویی در دستان آنها, یافتن زمان برای مطالعه بسیار سخت می باشد به همین علت دانش آموزان نمی توانند روی درس های خود تمرکز کافی را داشته باشند و در ادامه افت تحصیلی از پیامد های آن خواهد بود.

  • اهمال کاری

رویکرد به تعویق انداختن مطالعه نیز منجر به اختصاص زمان کمتر برای مطالعه می شود. ذهنیت تنبل و آرام دانش آموزان, آنها را از تلاش برای مطالعه و درک موضوعات مختلف باز می دارد. آن‌ها تنبل‌تر از آن هستند که برای خودشان کار کنند و از دیگران انتظار دارند وظایف و امتحاناتشان را انجام دهند.

  • عدم مدیریت زمان

همانطور که می دانید زمان کالای گرانبهایی است و نمی توان آن را بازیابی کرد.

همه حواس‌پرتی‌های غیر تحصیلی, بیشتر وقت دانش‌آموزان را می‌گیرد. غالباً دانش آموزان به دلیل تعداد زیاد تعهدات تحصیلی نمی توانند تحصیلات خود را اولویت بندی کنند و در نتیجه زمان ارزشمند خود را از دست می دهند. بنابراین دانش‌آموزانی که نمی‌توانند زمان را به‌اندازه کافی مدیریت کنند, در دبیرستان شکست می‌خورند.

عدم مدیریت زمان یکی از دلایل افت تحصیلی بسیاری از دانش آموزان است, پس زمان خود را به درستی مدیریت کنید.

  • عدم تعهد

درک ارزش سخت کوشی و فداکاری در زندگی را باید به عنوان یک چالش در نظر بگیرید و روی آن کار کنید. تسلیم شدن در مقابل چالش ها و مشکلات منجر به افت تحصیلی شدید می شود.کلید دستیابی به غیرممکن ها در زندگی تلاش مستمر است زیرا متعهد بودن به اهداف نتها در زندگی تحصیلی بلکه در تمام مراحل زندگی به شما کمک می کند.

  • افکار منفی

شک و تردید و نگرش منفی نسبت به زندگی و مشکلات آن نیز بسیار خطرناک است. اگر دانش‌آموزان پس از شکست های کوچک و مشکلات زندگی افسرده شوند, تمایل دارند نسبت به همه چیز در زندگی نگرش بدبینانه داشته باشند. آنها هیچ انگیزه ای برای یادگیری ندارند و در نهایت در دوران تحصیل خود شکست می خورند.

  • عدم اعتماد به نفس

استفاده بیشتر از اینترنت و رسانه های اجتماعی دانش آموزان را به زندگی تنهایی و رفتارهای ضد اجتماعی سوق می دهد. تعداد دانش آموزانی که شخصیت درونگرا دارند رو به افزایش است. چنین دانش آموزانی اعتماد به نفس ندارند و در برخورد با دیگران با مشکل روبه رو می شوند. آنها اعتماد کمی به توانایی های خود دارند و از حمایت معلمان و همسالان خودداری می کنند.

  • فقدان توانایی تفکر

در مدرسه و دانشگاه, دانش‌آموزانی که از توانایی‌های فکری و تحلیلی ناکافی برخوردار باشند زمینه شکست تحصیلی آنها فراهم می شود.

  • عزت نفس بیش از حد

همانطور که کارشناسان می گویند نداشتن اعتماد به نفس به شکست کمک می کند, داشتن عزت نفس کاذب و بیش از اندازه نیز در این امر نقش دارد.

به دلیل اعتماد بیش از حد به مهارت ها و توانایی های خود یا داشتن عزت نفس بیش از حد, دانش آموز نمی تواند در سطح مطلوب خود مطالعه کند و ممکن است در امتحانات مردود شود.

  • وابستگی به دیگران

دانش آموز وابسته به سایرین اجازه می دهند که دیگران است به جای آنها تصمیم بگیرد. آن‌ها بر این باورند که دیگران وظایفشان را برایشان انجام می دهند, به همین دلیل بیش از حد به دیگران وابسته می شوند.

  • بی احتیاطی

برخی از دانش آموزان با بی دقتی تکالیف و وظایف خود را انجام می دهند و همین امر موجب افت تحصیلی در آنها می شود.

نکاتی برای غلبه بر علل افت تحصیلی

  • برنامه ریزی برای زمان مطالعه روزانه

دانش‌آموزانی که نمرات پایینی در یک یا چند کلاس دارند, با برنامه ریزی منظمی, به طور مثال: در ابتدابا گنجاندن 30 تا 45 دقیقه مطالعه در روز می توانند به سمت دستیابی به اهداف خود حرکت کنند.

  • مثبت فکر کردن

دانش‌آموزان باید به خود ایمان داشته باشند. برای شروع می توانند خود را در موفقیت های تحصیلی مورد علاقه شان تصور کنند.

  • عادات خواندن را ایجاد کنید

آن دسته از دانش آموزانی که پس از مدتی مطالعه حوصله شان سر می رود, باید عادت خواندن را در خود ایجاد کنند به این منظور می توانند ساعاتی در روز را به مطالعه رمان, کتاب, مجله یا کتاب مصور مورد علاقه اختصاص دهند و  با این کار عادت های نشستن و تمرکز در شما ایجاد می شود.

  • خود تحلیلی انجام دهید

وقت گذاشتن برای فکر کردن در مورد اشتباهاتی که مرتکب شده اید و یا کارهایی که باید به صورت متفاوتی انجام می دادید شما را در راه شناخت ضعف هایتان و برطرف کردن آنها یاری می کند.

  • استفاده صحیح از منابع

دانش آموزان در طول زمان مطالعه بر یادگیری واژگان یا فرمول های مناسب تمرکز خواهند کرد. اگر دانش‌آموز در پیروی از یک ایده یا فرمول خاص دچار مشکل شد, ترفند این است که مکث کرده و کمک بگیرید و هیچ کمبودی در خدمات یادگیری آنلاین وجود ندارد.

  • کمک بخواهید

وقتی دانش‌آموزان در کلاس درس هیچ موضوعی را نمی‌فهمند, باید در ساعات کاری از اساتید خود سؤال بپرسید. اغلب, با هم تیمی های خود در گفتگوهای گروهی شرکت کنید و سؤال بپرسید.

  • بررسی روزانه یادداشت ها

در پایان هر روز مدرسه, نوجوانان می توانند با مرور یادداشت های کلاس خود, در مجموع از 10 دقیقه برای هر درس بهره مند شوند. تجزیه و تحلیل روزانه یادداشت های کلاس به دانش آموزان کمک می کند تا بیشترین مقدار درس را در طول روز به خاطر بسپارند.

  • از تعطیلات تابستانی به درستی استفاده کنید

تابستان زمان بسیار خوبی برای دانش آموزان است تا با یادگیری مجدد مطالب و پر کردن شکاف های یادگیری خود, روی هر موضوع دشواری تمرکز کنند. تعطیلات خود را بر این اساس مدیریت کنید تا بتوانید روی مطالعه خود تمرکز کنید و همچنین از آن لذت ببرید.

در طول تابستان, شرکت مجدد در کلاس‌های سخت به دانش‌آموزان کمک می‌کند که ضعف های یادگیری خود را برطرف کنند.

  • آمادگی برای امتحانات

دانش آموزان باید حداقل یک هفته قبل از شروع امتحان جهت یادگیری خود را آماده کنند زیرا زمان اضافی در تجزیه و تحلیل اطلاعات به مغز این امکان را می دهد که مفاهیم را برای  مدت طولانی تری حفظ کند.

  • به طور منظم مطالعه کنید

وقتی امتحانات نزدیک است باید حتما یک برنامه زمانی مطالعه روزانه داشته باشید و تکالیف خود را زودتر از موعد انجام دهید تا تحت فشار نباشید.

همه این نکات مطمئناً به شما کمک می کند تا بر علل افت تحصیلی خود غلبه کنید. این موارد را دنبال کنید و نتیجه بگیرید.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید