اختلال افسردگی (Depressive disorder)
نکات کلیدی
- افسردگی یک اختلال روانی شایع است.
- در سراسر جهان، حدود 5 درصد از بزرگسالان از افسردگی رنج می برند.
- زنان بیشتر از مردان به افسردگی مبتلا می شوند.
- افسردگی می تواند منجر به خودکشی شود.
- درمان موثری برای افسردگی خفیف، متوسط و شدید وجود دارد.
اختلال افسردگی (Depressive disorder) یک اختلال روانی رایج است. این شامل خلق افسرده یا از دست دادن لذت یا علاقه به فعالیت ها برای مدت طولانی است.
افسردگی با تغییرات خلقی و احساسات عادی در مورد زندگی روزمره متفاوت است. این می تواند همه جنبه های زندگی از جمله روابط با خانواده، دوستان و جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. این می تواند ناشی از یا منجر به مشکلات در مدرسه و محل کار شود.
افسردگی ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. افرادی که با سوء استفاده، از دست دادن شدید یا سایر رویدادهای استرس زا زندگی کرده اند، بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی هستند. زنان بیشتر از مردان به افسردگی مبتلا می شوند.
تخمین زده می شود که 3.8٪ از جمعیت، از جمله 5٪ از بزرگسالان (4٪ در میان مردان و 6٪ در میان زنان)، و 5.7٪ از بزرگسالان بالای 60 سال، افسردگی را تجربه می کنند. تقریباً 280 میلیون نفر در جهان افسردگی دارند.
افسردگی در بین زنان حدود 50 درصد بیشتر از مردان است. در سراسر جهان، بیش از 10 درصد از زنان باردار و زنانی که به تازگی زایمان کرده اند، افسردگی را تجربه می کنند. سالانه بیش از 700000 نفر بر اثر خودکشی جان خود را از دست می دهند. خودکشی چهارمین عامل مرگ و میر در سنین 15 تا 29 سال است.
اگرچه درمان های شناخته شده و موثری برای اختلالات روانی وجود دارد، اما بیش از 75 درصد از مردم در کشورهای با درآمد کم و متوسط هیچ درمانی دریافت نمی کنند. موانع مراقبت موثر شامل عدم سرمایه گذاری در مراقبت های بهداشتی روانی، فقدان ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی آموزش دیده و انگ اجتماعی مرتبط با اختلالات روانی است.
علائم و الگوها
در طول یک دوره افسردگی، یک فرد خلق و خوی افسرده (احساس غمگینی، تحریک پذیری، پوچی) را تجربه می کند. آنها ممکن است احساس از دست دادن لذت یا علاقه به فعالیت کنند.
یک دوره افسردگی با نوسانات خلقی معمولی متفاوت است. علائم در طول روز، تقریبا هر روز، حداقل به مدت دو هفته دوام می آورند.
علائم دیگری نیز وجود دارد که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تمرکز ضعیف
- احساس گناه بیش از حد یا بی ارزشی
- ناامیدی نسبت به آینده
- افکار در مورد مرگ یا خودکشی
- خواب مختل شده
- تغییر در اشتها یا وزن
- احساس خستگی یا کم انرژی بودن
- اضطراب اجتماعی
افسردگی می تواند در همه جنبه های زندگی از جمله در اجتماع و خانه، محل کار و مدرسه مشکلاتی ایجاد کند.
یک دوره افسردگی بسته به تعداد و شدت علائم و همچنین تأثیر بر عملکرد فرد می تواند به عنوان خفیف، متوسط یا شدید طبقه بندی شود.
الگوهای مختلفی از دوره های افسردگی وجود دارد از جمله:
- اختلال افسردگی تک قسمتی، به معنای اولین و تنها دوره فرد.
- اختلال افسردگی مکرر، به این معنی که فرد سابقه حداقل دو دوره افسردگی را دارد.
- اختلال دوقطبی، به این معنی که دورههای افسردگی با دورههایی از علائم شیدایی، که شامل سرخوشی یا تحریکپذیری، افزایش فعالیت یا انرژی، و علائم دیگری مانند افزایش پرحرفی، افکار مسابقهای، افزایش عزت نفس، کاهش نیاز به خواب، حواسپرتی و تکانشگری است، متناوب میشود.
عوامل موثر و پیشگیری
افسردگی ناشی از تعامل پیچیده عوامل اجتماعی، روانی و بیولوژیکی است. افرادی که حوادث نامطلوب زندگی (بیکاری، سوگواری، حوادث آسیب زا) را پشت سر گذاشته اند، بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی هستند. افسردگی می تواند به نوبه خود منجر به استرس و اختلال عملکرد بیشتر شود و وضعیت زندگی فرد مبتلا و خود افسردگی را بدتر کند.
افسردگی ارتباط نزدیکی با سلامت جسمانی دارد و تحت تاثیر آن قرار دارد. بسیاری از عواملی که بر افسردگی تأثیر میگذارند (مانند کم تحرکی یا استفاده مضر از الکل) نیز از عوامل خطر شناخته شده برای بیماریهایی مانند بیماریهای قلبی عروقی، سرطان، دیابت و بیماریهای تنفسی هستند. به نوبه خود، افراد مبتلا به این بیماری ها نیز ممکن است به دلیل مشکلات مربوط به مدیریت شرایط خود دچار افسردگی شوند.
رویکردهای موثر جامعه برای پیشگیری از افسردگی شامل برنامه های مدرسه محور برای تقویت الگوی مقابله مثبت در کودکان و نوجوانان است. مداخلات برای والدین کودکان دارای مشکلات رفتاری ممکن است علائم افسردگی والدین را کاهش داده و نتایج را برای فرزندانشان بهبود بخشد. برنامه های ورزشی برای افراد مسن نیز می تواند در پیشگیری از افسردگی موثر باشد.
تشخیص و درمان
درمان های موثری برای افسردگی وجود دارد. اینها شامل درمان روانشناختی و داروها می شود. در صورت داشتن علائم افسردگی به دنبال مراقبت باشید.
درمانهای روانشناختی اولین درمانهای افسردگی هستند. آنها را می توان با داروهای ضد افسردگی در افسردگی متوسط و شدید ترکیب کرد. برای افسردگی خفیف نیازی به داروهای ضد افسردگی نیست.
درمانهای روانشناختی میتوانند روشهای جدیدی از تفکر، مقابله یا ارتباط با دیگران را آموزش دهند. آنها ممکن است شامل گفتار درمانی با متخصصان و متخصصان غیر روحانی تحت نظارت باشند. گفتار درمانی می تواند به صورت حضوری یا آنلاین انجام شود. درمانهای روانشناختی ممکن است از طریق کتابچههای راهنمای خودیاری، وبسایتها و برنامهها قابل دسترسی باشند.
درمانهای روانشناختی مؤثر برای افسردگی عبارتند از:
- فعال سازی رفتاری
- درمان شناختی رفتاری
- روان درمانی بین فردی
- درمان حل مسئله
داروهای ضد افسردگی شامل مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) مانند فلوکستین است.
ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی باید اثرات نامطلوب احتمالی مرتبط با داروهای ضد افسردگی، توانایی ارائه هر یک از مداخلات (از نظر تخصص و یا در دسترس بودن درمان) و ترجیحات فردی را در نظر داشته باشند.
داروهای ضدافسردگی نباید برای درمان افسردگی در کودکان استفاده شوند و خط اول درمان در نوجوانان نیستند که در میان آنها باید با احتیاط بیشتری مصرف شوند.
داروها و درمان های مختلفی برای اختلال دوقطبی استفاده می شود.
خودمراقبتی
خودمراقبتی می تواند نقش مهمی در مدیریت علائم افسردگی و ارتقای بهزیستی کلی داشته باشد.
آنچه شما می توانید انجام دهید:
- سعی کنید به انجام فعالیت هایی که قبلاً از آن لذت می بردید ادامه دهید.
- با دوستان و خانواده در ارتباط باشید.
- به طور منظم ورزش کنید، حتی اگر فقط یک پیاده روی کوتاه باشد.
- تا حد امکان به عادت های منظم خوردن و خوابیدن پایبند باشید.
- از مصرف الکل اجتناب کنید یا مصرف آن را کاهش دهید و از داروهای غیرقانونی استفاده نکنید، که می تواند افسردگی را بدتر کند.
- در مورد احساسات خود با کسی که به او اعتماد دارید صحبت کنید.
- از یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کمک بگیرید.
اگر فکر خودکشی دارید:
- به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید، و بسیاری از مردم از آنچه شما تجربه می کنید عبور کرده اند و کمک پیدا کرده اند.
- با فردی که به او اعتماد دارید در مورد احساس خود صحبت کنید.
- با یک کارمند بهداشتی مانند پزشک یا مشاور صحبت کنید.
- به یک گروه پشتیبانی بپیوندید.
اگر فکر می کنید در خطر فوری آسیب رساندن به خود هستید، با هر خدمات اضطراری موجود یا خط بحران تماس بگیرید.
پاسخ WHO
برنامه اقدام بهداشت روان WHO 2013-2030 مراحل مورد نیاز برای ارائه مداخلات مناسب برای افراد مبتلا به اختلالات روانی از جمله افسردگی را برجسته می کند.
افسردگی و خودآزاری و خودکشی از جمله شرایط اولویتی است که تحت پوشش برنامه اقدام شکاف سلامت روان WHO (mhGAP) قرار دارد. هدف این برنامه کمک به کشورها برای افزایش خدمات برای افراد مبتلا به اختلالات روانی، عصبی و مصرف مواد از طریق مراقبت های ارائه شده توسط کارکنان بهداشتی است که متخصص بهداشت روان نیستند.
WHO کتابچه راهنمای مداخله روانشناختی مختصری برای افسردگی ایجاد کرده است که ممکن است توسط درمانگران غیرمتخصص به افراد و گروه ها ارائه شود. به عنوان مثال کتابچه راهنمای مشکل مدیریت به علاوه (PM+) است که استفاده از فعال سازی رفتاری، مدیریت استرس، درمان حل مسئله و تقویت حمایت اجتماعی را توصیف می کند. علاوه بر این، کتابچه راهنمای درمان بین فردی گروهی برای افسردگی، درمان گروهی افسردگی را توصیف می کند. در نهایت، کتابچه راهنمای تفکر سالم استفاده از درمان شناختی-رفتاری برای افسردگی پری ناتال را پوشش می دهد.