آیا استرس می تواند شما را بیمار کند؟

آیا استرس می تواند شما را بیمار کند؟
در این پست می‌خوانید:

اگر فرد به طور منظم استرس را تجربه کند، ممکن است علائمی مانند الگوهای غذایی نامنظم، مشکل در خواب یا مشکلات سلامت و سیستم ایمنی باشد.

استرس بخشی طبیعی از ویژگی های بدن است. با این حال، استرس یک احساس گاه به گاه است، نه یک احساس ثابت.

این مقاله به تأثیرات استرس بر بدن و همچنین برخی از کارهایی که یک فرد می تواند برای کاهش میزان استرس خود انجام دهد، می پردازد.

آیا استرس می تواند باعث بیماری شود؟

استرس می تواند باعث ایجاد بیماری ها و شرایط مختلفی شود.

هنگامی که فرد استرس را تجربه می کند، بدن تولید هورمون های استروئیدی به نام گلوکوکورتیکوئیدها (Glucocorticoid) را افزایش می دهد که اینه هور مون ها شامل کورتیزول نیز می باشند که به عنوان “هورمون استرس” نیز شناخته می شود.

اگرچه این هورمون‌ها معمولاً به تنظیم سیستم ایمنی و کاهش التهاب کمک می‌کنند اما استرس مزمن می‌تواند باعث ایجاد ارتباط نادرست بین سیستم ایمنی و محور هیپوتالاموس هیپوفیز آدرنال شود. این تعامل بین غدد فوق کلیوی، غده هیپوفیز و هیپوتالاموس است.

در نتیجه، شانس بیشتری برای ایجاد تغییرات شرایط روحی و جسمی وجود دارد، از جمله:

هورمون‌های استرس می‌توانند با کاهش فعالیت سلول‌هایی که به ویروس‌ها و باکتری‌ها یا سایر بیماری‌های التهابی پاسخ می‌دهند، قدرت سیستم ایمنی را کاهش دهند.

در بخش‌های بعدی با جزئیات بیشتری درباره اثرات فیزیکی استرس آشنا می شوید.

اثرات قلبی عروقی

پزشکان افزایش سطح استرس را با شرایطی مانند فشار خون بالا و بیماری قلبی مرتبط می دانند.

استرس همچنین می تواند باعث افزایش ضربان قلب فرد و افزایش نیاز به اکسیژن شود.

متخصصان سلامت همچنین یک بیماری منحصر به فرد مرتبط با استرس را شناسایی کرده اند که بر قلب تأثیر می گذارد، به نام تاکاتسوبو کاردیومیوپاتی که همچنین به عنوان “کاردیومیوپاتی استرس” یا “سندرم قلب شکسته” نیز شناخته می شود.

این یک وضعیت موقتی است که می تواند علائمی مشابه علائم حمله قلبی مانند درد قفسه سینه ایجاد کند. با این حال، علائم ناشی از استرس است که باعث مشکلات عملکردی در قلب می شود.

درتاکاتسوبو کاردیومیوپاتی، بخشی از قلب به طور موقت بزرگ می‌شود و پمپاژ آن مشکل است. با این حال، بقیه قلب تلاش می کند تا به طور طبیعی کار کند.

به گفته انجمن قلب آمریکا (AHA)، این می تواند منجر به نارسایی شدید عضلانی کوتاه مدت یا حتی شوک شود. با این حال، این وضعیت قابل درمان است. اکثر افراد در عرض چند روز یا چند هفته بهبودی کامل پیدا می کنند.

با این حال، در موارد نادر ممکن است منجر به مرگ شود.

اثرات دستگاه گوارش

استرس می تواند بر اشتهای فرد و عملکرد معمول دستگاه گوارش تأثیر بگذارد.

به عنوان مثال :

  • نفوذپذیری روده
  • ترشح اسید معده
  • التهاب دستگاه گوارش
  • فرآیند جذب

بخش‌های زیر برخی از اثرات معده و روده‌ای خاص استرس را با جزئیات بیشتری مورد بحث قرار می‌دهد.

روده ها

به گفته انجمن روانشناسی آمریکا (APA)، استرس می تواند سرعت حرکت غذا در بدن را تغییر دهد و در نتیجه منجر به اسهال یا یبوست شود. همچنین می تواند بر هضم فرد و جذب مواد مغذی توسط بدن تأثیر بگذارد.

بر اساس مقاله ای در World Journal of Gastroenterology Trusted Source، پزشکان همچنین استرس را به عنوان یک عامل کمک کننده برای سندرم روده تحریک پذیر (IBS) شناسایی کرده اند.

استرس می تواند بر حرکت روده، حساسیت و جذب تأثیر منفی بگذارد که می تواند منجر به علائم IBS شود.

به این دلایل، پزشکان ممکن است IBS را با داروهایی که برای کاهش استرس طراحی شده اند، مانند داروهای ضد افسردگی، مدیریت کنند.

مری

استرس می‌تواند فرد را تحت تأثیر قرار دهد تا از تنباکو یا الکل استفاده کند، که می‌تواند منجر به ریفلاکس اسید و مشکلات سوزش سر دل شود.

همچنین می تواند بر نحوه بلعیدن فرد تأثیر بگذارد. به نوبه خود، این می تواند مقدار هوایی را که فرد می بلعد افزایش دهد و باعث آروغ بیشتر و نفخ شود.

معده

اگر فردی دچار استرس مزمن شود ، ممکن است حالت تهوع و استفراغ را به عنوان یکی از عوارض آن تجربه کند.

همچنین، توجه به این نکته مهم است که اگرچه استرس مستقیماً باعث ایجاد زخم معده نمی شود، اما می تواند باعث ناراحتی بیشتر آن شود.

استرس ممکن است بر تولید اسید معده و سایر عملکردهای دستگاه گوارش فوقانی تأثیر منفی بگذارد.

اثرات تنفسی

استرس می‌تواند برخی از بیماری‌های تنفسی مانند آسم و علائم آلرژی را با ایجاد یا بدتر شدن تنگی نفس و خس‌خس سینه، تحریک یا بدتر کند. این به این دلیل است که استرس می تواند پاسخ التهابی را تحریک کند که منجر به سفت شدن راه های هوایی می شود.

اگر فردی بیماری تنفسی نداشته باشد، معمولاً در معرض خطر جدی نیست. با این حال، برای کسانی که مشکلات تنفسی مانند بیماری مزمن انسدادی ریه دارند، می تواند منجر به حملات پانیک و مشکلات تنفسی قابل توجهی شود.

درد

وقتی فردی تحت استرس است، ماهیچه‌هایش می‌تواند منقبض شود. اگر فردی دائما تحت استرس باشد، ماهیچه های او فرصتی برای استراحت پیدا نمی کنند. این می تواند باعث درد عضلانی شود.

همچنین به نظر می رسد که بین استرس و اختلال عملکرد گیجگاهی فکی (TMD) همبستگی معنی داری وجود دارد. در واقع، طبق یک مطالعه در سال 2016 روی دانشجویان کالج در برزیل، شیوع TMD 71.9٪ بود.

بر اساس یک مقاله معتبر در سال 2017، استرس بر سیستم عصبی مرکزی و نحوه پردازش درد توسط مغز تأثیر می گذارد.

استرس همچنین می تواند باعث سردردهای مزمن از نوع تنشی شود. طبق یک مطالعه در سال 2012، استرس یک محرک رایج برای سردرد است و همچنین می تواند سردرد را بدتر کند.

محققان همچنین افزایش استرس را با تجارب بیشتر درد مرتبط دانسته اند. به عنوان مثال، بر اساس مقاله ای در مجله JAMATrusted Source، افرادی که استرس بالایی دارند، در مقایسه با افراد بدون کمردرد، احتمال بیشتری برای کمردرد دارند.

اثرات بر روی پوست

استرس مکرر می تواند به انواع بیماری های مرتبط با پوست منجر شود.

بر اساس یک مطالعه 2018 بر دانشجویان پزشکی، کسانی که استرس داشتند موارد زیر را گزارش کردند:

  • شوره سر
  • بثورات خشک یا دردناک
  • خارش پوست
  • بثورات خارش دار
  • آکنه
  • زگیل

اثرات تولید مثلی

استرس همچنین می تواند بر سیستم تولید مثل تأثیر بگذارد. در بخش‌های بعدی چگونگی تأثیر آن بر هر جنس بحث خواهد شد.

در زنان

استرس می تواند زنان را به روش های مختلفی تحت تاثیر قرار دهد. به عنوان مثال:

  • میل جنسی: استرس، افسردگی و خستگی می تواند باعث شود زنان کاهش میل جنسی را تجربه کنند.
  • تولید مثل: استرس می تواند منجر به تشدید ویروس هرپس سیمپلکس و سندرم تخمدان پلی کیستیک شود. همچنین می تواند علائم قبل از قاعدگی را تشدید کند و باعث چرخه های قاعدگی نامنظم شود.
  • یائسگی: استرس می تواند اثرات فیزیکی یائسگی را بدتر کند.
  • باروری: استرس می تواند بر توانایی زنان برای باردار شدن تأثیر بگذارد.

در مردان

در مردان، استرس می تواند بر:

  • میل جنسی: طبق APA، استرس می تواند بر تولید تستوسترون تأثیر بگذارد که می تواند میل جنسی را کاهش دهد.
  • تولید مثل: استرس می تواند بر تولید اسپرم تأثیر بگذارد.
  • عفونت ها: از آنجایی که استرس می تواند بر سیستم ایمنی نیز تأثیر بگذارد، عفونت ها می توانند بیشتر باشند و ممکن است غده پروستات، بیضه ها و مجرای ادرار را تحت تأثیر قرار دهند.

تاثیرات بر ذهن

استرس همچنین می تواند تأثیر قابل توجهی بر سلامت روانی افراد داشته باشد. بر اساس یک مقاله در سال 2017، فردی که استرس را در اوایل زندگی تجربه کرده است ممکن است به افسردگی اساسی، اختلال دوقطبی یا اختلال استرس پس از سانحه مبتلا شود.

همچنین می تواند بر حافظه و توانایی یادگیری شناختی فرد تأثیر بگذارد.

بر اساس یک بررسی در سال 2017، استرس خفیف می تواند به عملکرد شناختی فرد کمک کند. با این حال، استرس شدید می تواند بر حافظه و قضاوت تأثیر منفی بگذارد.

گزینه های درمان

معمولاً فرد می تواند استرس را در خانه درمان کند. با توجه به موسسه ملی سلامت روان، برخی از گزینه ها عبارتند از:

  • فعالیت بدنی منظم: ورزش حداقل 30 دقیقه در روز در بیشتر روزهای هفته ممکن است به کاهش استرس کمک کند. برخی از نمونه‌های تمرینات مفید عبارتند از پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری و رقص.
  • خواب کافی: خوب خوابیدن در شب می تواند به فرد کمک کند تا احساس شادابی و استرس کمتری داشته باشد. اگر فردی در خواب راحت مشکل دارد، باید از مصرف کافئین یا الکل خودداری کند، از سیگار کشیدن در عصرها اجتناب کند، در اتاق خنک بخوابد و از استفاده از وسایل الکترونیکی در طول یک ساعت قبل از خواب خودداری کند.
  • استفاده از روش های طب جایگزین: استفاده از یوگا، طب سوزنی یا ماساژ ممکن است به کاهش سطح استرس فرد کمک کند.
  • تعیین اولویت ها. اگر فردی ذهنیت خود را از تمرکز بر کاری که باید انجام دهد به آنچه که انجام داده است تغییر دهد، ممکن است متوجه شود که سطح استرس او کاهش می یابد.
  • ارتباط با دیگران. صحبت با عزیزان می تواند به کاهش استرس کمک کند و به فرد کمک کند احساس ارتباط کند. اگر فرد با میزان بالایی از استرس مواجه شد، نباید از کمک گرفتن از دیگران بترسد.

با این حال، گاهی اوقات ممکن است یک فرد برای یادگیری تکنیک های مختلف برای مدیریت استرس خود به دنبال کمک پزشکی حرفه ای باشد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر فردی تکنیک های کاهش استرسی که ذکر شد را امتحان کند اما همچنان علائم را تجربه کند،بهتر است با پزشک صحبت کند.

پزشک ممکن است آنها را به یک درمانگر ارجاع دهد، تغییرات بیشتری در شیوه زندگی توصیه کند یا داروهایی برای کمک به کاهش سطح استرس یا اضطراب آنها تجویز کند.

گاهی اوقات، استرس می تواند فرد را به افکار آسیب رساندن به خود یا خودکشی سوق دهد. اگر چنین است، با خط حیاتی پیشگیری از خودکشی ملی تماس بگیرید یا به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید.

نکته پایانی

استرس می تواند تأثیر قابل توجهی بر بدن فرد داشته باشد و منجر به افزایش بیماری و درد شود.

برخی از تکنیک‌های کاهش استرس می‌توانند به کاهش این موارد کمک کنند، اگرچه برخی از افراد ممکن است متوجه شوند که کمک پزشکی حرفه‌ای می‌تواند به آنها یاد دهد که چگونه استرس خود را بهتر مدیریت کنند.

جستجوی کمک در صورت لزوم می تواند سلامت کلی کوتاه مدت و بلند مدت فرد را بهبود بخشد.

علائم استرس: مراقب چه چیزی باشیم

اثرات استرس بر بدن: سیستم ها و علائم بدن

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید